Balázs József (Fidesz), Gyöngyös országgyűlési képviselője kezdeményezte, hogy az 1929 és 1931 között épült, jelenleg bútoráruházként funkcionáló gyöngyösi zsinagóga adjon otthont a magyar zsidó-keresztény együttélés múzeumának. A kezdeményezést aláírásával támogatta többek között Weisz Péter, a KDNP Barankovics István Alapítványa izraelita műhelyének vezetője, Fodor Gábor, a Liberálisok gyöngyösi születésű elnöke, Bozsik István, Gyöngyös alpolgármestere és Hiesz György, az MSZP gyöngyösi elnöke.

Nagyon izgulok, hogy vajon a Fodorhoz hasonlóan gyöngyösi születésű Vona Gábor, illetve a csak nevében Gyöngyösi Márton is aláírja-e majd a kezdeményezést.

Vonának köztudottan szívügye szülővárosának becsatornázása a nagypolitikai és világpolitikai sárdobálásba, nem kizárt, hogy most ez ütött vissza. Még alig száradt meg ugyanis a tinta a Jobbikos kezdeményezésre, azeri asszisztálással kötött szándéknyilatkozaton, mely szerint Gyöngyös testvérvárosa lenne a Hegyi-Karabahban, de facto örmény fennhatóság alatt található Susa. A szándéknyilatkozat nem csak az örményeknél verte ki a biztosítékot, de a zsidó-keresztény múzeum ötletét jegyző Balázs Józsefnél is, így élek a gyanúperrel, hogy a múzeum-projekt Balázs Józsefnek a Jobbikos pánturanista nyomulásra (és a Fideszes keleti nyitásra) adott szimbolikus kultúrpolitikai riposztja.

Amilyen rohadt bonyolult egy világ ez egyébként, a Fideszes-Jobbikos azeri-imádat és a fideszes tótumfaktum filoszemitizmusa nagyon is megfér egymással, tekintve, hogy Azerbajdzsán talán legfontosabb katonai partnere...wait for it...Izrael. A partnerség kötőanyaga pedig nem más, mint Azerbajdzsán és Izrael, khm, feszült viszonya Iránnal, a Jobbik másik fontos stratégiai partnerével.